In het nieuwsbericht van deze week, willen we graag onze collega’s van Flanders Make in de kijker zetten die de demo’s ‘Converter for digital work instructions’ en ‘Adaptive ergonomics work instructions’ hebben ontwikkeld.

Samen met 25 andere demo’s die plaatsvonden tijdens het jaarlijkse Flanders Make symposium in Leuven op 25 oktober, vinden we bij Flanders Make altijd een manier om resultaten van projecten te tonen aan onze bezoekers. Meer dan 600 mensen kwamen samen om interactief met de demo’s aan de slag te gaan en om een gedetailleerd beeld te krijgen over alle relevante resultaten van het voorbije jaar.

Creëren van digitale werkinstructies (DWI’s)

Het maken van digitale werkinstructies is een tijdrovende taak die de implementatie op grote schaal binnen een onderneming moeilijk maakt. Bijkomend, zijn instructies geprogrammeerd in een platform-specifiek formaat en daardoor sterk afhankelijk van het gekozen platform. Echter, een grote bron aan informatie van bestaande procedures, instructies of checklists, is voldoende gestructureerd om op een automatische manier naar digitale werkinstructies geconverteerd te worden. Om dit mogelijk te maken, hebben we een generiek model voor werkinstructies ontwikkeld, dat gecollecteerde data (bv. Powerpoint, Word of Excel) onmiddelijk kan converteren naar een bestaand commercieel platform.

Door het automatisch ontleden van semi-gestructureerde document-types in een uniform formaat (ISA95), verminderen we de opstartkosten en maken de communicatie tussen verschillende DWI’s tussen platformen mogelijk. Op deze manier, kunnen we tot 90% sneller DWI’s creëren.

Tijdens de demo kan je zien hoe je:

  • Verschillende invoerdocumenten kiest voor dezelfde assemblageprocedure zoals Excel, Powerpoint, foto’s, video’s etc.
  • Een uitvoerformaat kiest om instructies te tonen zoals Proceedix, Arkite, Azumuta etc.

Vervolgens, zal de conversie starten en de manier hoe informatie is opgenomen uit verschillende bronnen in het gestandardiseerde ISA-95 formaat markeren.

Adaptieve ergonomische werkinstructies

Zware en repetitieve taken kunnen leiden tot verwondingen bij operatoren. Een correcte ergonomische manier van werken kan dit voorkomen. Daarom, hebben we nood aan een operator-ondersteunende technologie dat instructies aanlevert om op een ergonomische manier te werken.

Tijdens de demo, kan je nieuw ontwikkelde digitale werkinstructies vinden die toezicht houden op het postuur van operatoren in real-time en de juiste ergonomische informatie bezorgt. Bijkomend, is het systeem capabel om zich aan te passen aan de inhoud van de werkinstructies om potentiële risico’s te detecteren. Tijdens het gebruik van deze DWI, zullen de gebruikers over het algemeen een vermindering ervaren van de berekende REBA-score (Rapid Entire Body Assessment) voor manuele assemblageprocessen.

De besproken demo’s zijn beschikbaar voor elk bedrijf die hierover meer te weten wil komen. Indien interesse, aarzel dan niet om contact op te nemen door een mailtje te sturen naar diana.espinosa@flandersmake.be.

Categorieën: