Digitale werkinstructies kunnen nieuwe operatoren gericht begeleiden bij het uitvoeren van assemblagetaken. Ook de wat meer ervaren operatoren die veel variaties van producten in kleine oplages assembleren, hebben hier baat bij. Augmented Reality, gebruikmakend van een headset zoals bv. de Microsoft HoloLens 2, begeleidt de operator stap voor stap tijdens het uitvoeren van een assemblageopdracht zonder dat het werk neergelegd dient te worden om de werkinstructies te raadplegen. Het manueel doorlopen van deze stappen (door een knop in te drukken om naar een volgende instructie te gaan), kan echter nog steeds fouten veroorzaken indien een verkeerd onderdeel wordt gebruikt, of een bepaalde handeling wordt overgeslagen.

De State Tracker van Flanders Make@UHasselt is een oplossing die bovengenoemde fouten vermijdt. Via de visuele camera die sandaard aanwezig is in AR headsets wordt onmiddellijk gedetecteerd of een object correct geplaatst wordt. Ook acties zoals het vastdraaien van schroeven, of het afleggen van een bepaald pad tijdens de assemblageopdracht (bv. bij het verlijmen) kunnen zo worden gevolgd. Dankzij deze detectie kan automatisch een volgende instructie worden gegeven wanneer een vorige handeling correct werd uitgevoerd en kan een operator nog gerichter worden begeleid. Daarnaast kan ook een foute actie worden gedetecteerd.

De opmaak van de werkinstructies die worden gebruikt in deze state tracker, kan rechtstreeks gebeuren vanuit een CAD model. De Flanders Make tool voor het semi-automatisch opstellen van digitale werkinstructies, CAD2DWI, houdt naast het opstellen van de werkinstructies ook rekening met de verschillende stappen die gedetecteerd dienen te worden door de State Tracker. Dit maakt het gebruik van de State Tracker mogelijk zonder bijkomende aanpassingen aan de werkomgeving of digitale werkinstructies.

Categorieën: